ParkinsonBoala Parkinson este o afectiune neurologica degenerativa, caracterizata prin tremor, lentoare in miscari, rigiditate, instabilitate posturala. Este o afectiune invalidanta, a carei evolutie nu poate fi oprita, insa medicatia utilizata la ora actuala poate oferi celor suferinzi o viata aproape normala. Necesitatea cresterii progresive a medicatiei poate atrage aparitia unor complicatii care pot pune viata in pericol.

Scurt istoric: domn 65 ani, diagnosticat cu boala Parkinson cu 14 ani anterior, cu o sacosica de medicatie la purtator. De 6 zile facea febra 39-40grd C, era confuz si nu se mai putea ridica din pat. Ghici ciuperca ce-i?

Cred ca in consilierea tuturor pacientilor cu boala Parkinson trebuie inclus si un scurt memorandum despre urgentele parkinsoniene.

Vorbim aici in primul rand despre fluctuatiile motorii, care pot fi prezente la 70% dintre persoanele cu peste 9 ani de tratament dopaminergic (madopar, isicom, nakom etc). Fenomenul ON descrie starea de bine, intrarea in actiune a medicamentul, fenomenul OFF apare atunci cand pastila isi pierde efectul si reapar semnele bolii. Fenomenul ON-OFF este insa cel care ingrijoreaza cel mai mult deoarece pacientul poate prezenta succesiv stare de bine alternand cu perioade de tremor, rigiditate, fara o legatura evidenta cu prizele de medicatie. Uneori, aceste succesiuni de minute-ore ale starii pacientului pot fi inspaimantatoare pentru familie si trebuie sa va adresati medicului dvs neurolog pentru reechilibra tratamentul prin modificarea dozelor, a orarului de administrare sau introducerea unui alt antiparkinsonian. Nu reprezinta in sine situatii amenintatoare de viata.

In cazul aparitiei unor infectii, a intreruperii bruste a tratamentului, in caz de caldura sau deshidratare poate apare febra ridicata, rebela la antipiretice (paracetamol, AINS), asociind tulburari la urinat, modificari bruste ale ritmului cardiac sau tensiunii arteriale, rigiditate, somnolenta. Aceasta este o urgenta majora, poate fi sindrom parkinsonism -hiperpirexia (asemanator sindromului neuroleptic malign) si poate conduce la deces prin trombembolism pulmonar, pneumonie de aspiratie sau insuficienta renala. De aceea, in acest caz trebuie sa va adresati unui spital de urgenta pentru instituirea precoce a masurilor terapeutice. O varianta a acestui sindrom este aceea in care pacientul prezinta miscari continue, permanente asociind hipertermie (cresterea temperaturii) si confuzie.

De asemenea, se poate intampla ca in cazul unor infectii sau tulburari metabolice (hipotiroidism, de exemplu), pacientul sa prezinte o agravare acuta a bolii, in absenta modificarii tratamentului. Si aceasta reprezinta o situatie de urgenta pentru diagnosticul si corectia tulburarilor ce au dezechilibrat controlul bolii Parkinson.

Pacientii varstnici sau cei care prezinta si tulburari cognitive pot avea halucinatii vizuale, delir de persecutie, agitatie psihomotorie, aspecte ce fac dificila cooperarea si ingrijirea. Episoade de psihoza acuta pot determina majoritatea medicamentelor utilizate pentru controlul motor (levodopa, agonisti dopaminergici, anticolinergice, amantadina etc). Rezolvarea acestei probleme sta in expertiza medicului neurolog si psihiatru.

Boala Parkinson poate fi o boala de cursa lunga, nu neglijati aspectele ce pot fi corectate!

Autor: ClinicaNeurologie.ro