Terapia prin joc este recunoscuta in Romania pentru educatia copiilor de toate varstele, inclusiv a celor cu dizabilitati. De asemenea importanta este aceasta terapie pentru stimulare mentala la persoanele cu dementa. Pot fi jocuri clasice sau high-tech, alegerea depinde de abilitatile pastrate ale persoanei cu dementa.

Principiul reeducarii prin joc consta din facilitarea crearii de noi conexiuni neuronale necesare indeplinirii cerintelor jocului. Desi unii neuroni mor in timp, chiar si in creierele afectate neuronii functionali pastreaza capacitatea de a crea noi conexiuni. De exemplu, un studiu descris in revista American Journal of Alzheimer’s Disease and Other Dementia constata ca jocul Bingo are rol terapeutic la persoanele cu tulburari cognitive.

terapie prin jocSelectarea unui joc

Jocurile adresate persoanelor cu dementa trebuie sa ofere stimulare in mai multe domenii: cognitiv (literatie, logica, abstractizare), senzorial (culoare, forma, textura) si trebuie sa respecte unele elemente de siguranta: piesele sa fie suficient de mari pentru a nu fi inghitite, cardurile, zarurile sa aiba o forma ce permite manipularea lor de o persoana cu dizabilitati fizice. De asemenea, jocurile ce permit participarea mai multor persoane este stimulativ din punct de vedere social.

Persoanelor cu tulburari cognitive usoare le recomand de obicei sa completeze sudoku sau integrame. Alte jocuri utile sunt bingo, qwirckle, de exemplu. Despre jocul qwirckle gasiti informatii pe acest magazin online (acest link nu reprezinta o recomandare, deoarece nu cunosc seriozitatea acestui site).

La cealalta extrema sunt jocurile pe calculator, dintre care cel mai promovat in mediile de ingrijire institutionalizata a dementei este Smartbrain.

Nu uitati sa permiteti pacientului sa-si aleaga singur jocul preferat, acesta poate fi unul dintre cele pe care le juca in vremea copilariei sau pe care l-a jucat cu nepotii ori copiii, astfel familiarizarea cu activitatea va stimula retrairea amintirilor, ceea ce constituie o ancora emotionala utila. 
.