dementa ingrijireDementa nu reprezinta numai tulburari de memorie, aceasta asociaza si modificari de comportament, agresivitate sau apatie, comportamente repetitive, modificarea ritmului de somn- veghe, dezinhibitie sau tendinta la izolare. Aparitia modificarilor acestora reprezinta cea mai mare provocare pentru cei apropiati.

Care este cauza modificarilor de comportament?
Aceste schimbarile survin probabil pe fondul afectarii creierului. Uneori putem fi martorii unor schimbari bruste in contextul aparitiei unei alte suferinte: infectii, deshidratare sau sunt efectele secundare ale medicatiei ori pur si simplu expresia unui disconfort psihic sau fizic al persoanei cu dementa.

Confruntarea cu problemele de comportament este o sarcina dificila. Uneori medicatia poate fi de ajutor insa cele mai importante modificari tin de mediul familial/ social. Nu uitati ca acest comportament nu este deliberat ci reprezinta de multe ori expresia nesigurantei, frustrarii.

Care ar fi sfaturile generale de urmat?

1. Mentineti un mediu calm, instalati o rutina in activitatea zilnica. 

2. Pastrati un mediu familiar, schimbarile radicale (mutarea, schimbarea frecventa a personalului de ingrijire) pot adanci starea de confuzie si nesiguranta.

3. Agresivitatea, acuzatiile nu le luati in nume personal. Fiti calm si nu incercati manevre de constrangere, evitati orice forma de contact fizic brusc. Vorbiti incet, cu voce linistitoare, in propozitii scurte.
Agresivitatea fizica sau verbala reprezinta in general manifestarea unei stari de frustrare.
Incercati sa intelegeti care este sursa nemultumirii si explicati cu rabdare ca unui copil. Incercati sa le anticipati nevoile.
Activitatea fizica, gimnastica pot ajuta la rarirea izbucnirilor nervoase dar si pentru a-i spori increderea in propriile forte. Este util sa stabiliti un plan zilnic sau saptamanal de sport (plimbare, gimnastica).
Pastrarea unui jurnal cu evenimentele ce declanseaza crizele de agresivitate poate fi utila pentru a stabili conduita viitoare.

sertar cu maruntisuri4. “Mania” de a strange lucruri, tezaurizarea, este o alta situatie de confruntat. Aceasta tendinta poate fi favorizata de izolare, sentiment de neglijare de catre familie, senzatia de pierdere (pierd amintiri, parti din propria viata, pierd rolul in familie), frica excesiva (ascund lucruri, uita unde le pun si apoi ii acuza pe ceilalti de furt…). 
Este necesar:
- sa observati “locurile secrete”, 
- sa ii creati un dulapior, sertar cu franturi de amintiri, maruntisuri pe care sa le organizeze pentru a-l tine ocupat
- asigurati-va ca este familiarizat cu locul unde traieste

5. Comportamentul repetitiv este consecinta faptului ca uita imediat ceea ce a facut sau vazut. 
Nu incercati sa ii explicati ca a pus o intrebare de 3 ori, va uita si aceasta explicatie.
Poate fi de ajutor sa-i distrageti atentia, sa-i aduceti un alt element de interes: activitatea preferata, un aliment care-i place.
Miscarile repetitive pot deveni stanjenitoare pentru cei din jur, insa uneori ajuta sa-i lasati o preocupare: un tricou, o batista de impachetat si ras-impachetat.

Acestea sunt doar cateva dintre manifestarile ce pot ingreuna colaborarea cu o persoana cu dementa, dar cu rabdare dificultatile pot fi depasite. Daca va confruntati si cu alte probleme puteti lasa un comentariu pentru a gasi solutia impreuna.