dementa senilaDementa afecteaza gandirea, comportamentul si capacitatea de a indeplini sarcinile de zi cu zi. Dementa nu este o boala anume, dementa este determinata de afectarea functionarii creierului din variate motive. Boala Alzheimer este doar una dintre maladiile ce se pot prezenta cu dementa.

Saptamana aceasta am cunoscut drama a 4 familii impovarate de grija cate unei persoane cu dementa severa. Trei situatii diferite, acelasi chin. Prima, o doamna de 49 de ani, cu dementa severa si scleroza laterala amiotrofica, este o persoana foarte draguta ce zambeste tot timpul desi cu greu isi mai aminteste ce facultate face fetita ei. A doua, o doamna de 82 de ani, al carei sot este disperat ca nu se mai intelege cu ea caci il acuza mereu de cate ceva si e pusa pe cearta tot timpul, nu doarme noptile si sufera de dementa vasculara. A treia, o doamna de 67 de ani, apatica, muta, ce greu schiteaza cate o emotie, o doamna cu dementa fronto-temporala. Astazi am initiat tratamentul antidemential unui al patrulea domn, de 75 de ani care de vreo 6 luni acuza ca ii intra oameni straini in casa sau ca ii pune sotia otrava in mancare, cu o forma severa de dementa mixta.

Cine poate avea dementa?
Aceasta se manifesta cel mai frecvent la persoanele in varsta, desi nu reprezinta o evolutie normala a procesului de imbatranire. Dementa poate aparea si la 40 sau 50 de ani, din variate motive. 

Care sunt cauzele dementei?
Afectarea creierului ce duce la dementa survine de obicei in contextul unei boli degenerative (boala Alzheimer, boala Parkinson, dementa cu corpi Lewy, dementa fronto-temporala, boala Huntington), dementa vasculara sau in contextul unui consum excesiv de alcool (sindrom amnezic Korsakoff) sau postinfectios (boala prionica) si enumerarea poate continua.

De asemenea, dementa nu trebuie confundata cu encefalopatia metabolica (deficiente de vitamine sau minerale, disfunctie hepatica) sau cu suferintele cerebrale din infectii ori tumori. De asemenea, o situatie frecvent intalnita in Romania de astazi este pseudo-dementa din depresie. Diagnosticul neurologic timpuriu este esential pentru a putea initia un tratament precoce ce permite vindecarea sau incetinirea evolutiei afectiunii ce a generat tulburarile cognitive.

Care sunt primele semne ale dementei?
Initial, modificarile sunt subtile si deseori trec neobservate sau sunt negate/ ignorate de familie. Acestea pot include:
- tulburari de memorie progresive
- confuzie
- modificari de personalitate
- apatie si retragere
- dificultati in indeplinirea treburilor zilnice
Aceste probleme escaladeaza progresiv definind formele de dementa usoara, moderata si severa.

Dementa – forma usoara
Aceasta faza poate fi deseori descrisa doar retrospectiv, modificarea comportamentului fiind considerata initial de familie ca fiind doar semne de imbatranire:
- apatie
- scaderea interesul pentru diverse activitati, hobby-uri
- imposibilitatea de a se adapta la schimbari
- erori de judecata, decizii nechibzuite
- dificultatea de a intelege idei complexe
- comportament mai egoist, mai putin preocupat pentru cei apropiati
- tulburari de memorie pentru evenimentele recente
- dificultati de concentrare in timpul discutiei
- iritabilitate
- dificultati in gestionarea banilor
Interpretarea acestor modificari depinde mult de stadiul cognitiv anterior, de nivelul de pregatire si preocuparile anterioare deteriorarii.

dementaDementa – forma moderata
- agravarea aspectelor anterior enuntate
- confuzii privind timpul si locul, orientarea in spatiu
- neglijarea igienei
- tulburari de memorie ce pun in pericol securitatea proprie sau a celor din jur (uita oale pe aragaz, apa deschisa)

Dementa – forma avansata
Pe langa tulburari foarte grave in domeniile anterior mentionate se pot instala:
- probleme de a intelege ce i se spune sau de a se exprima
- dificultatea de a recunoaste obiecte uzuale
- agitatie nocturna
- dificultati de mers
- imposibilitatea de a se ridica din pat, de a se spala, de a manca.
Desi boala progreseaza, unele abilitati se pastreaza, ca de exemplu, capacitatea de a raspunde la emotii.

Pentru a gasi modalitati de a amana momentul instalarii dementei severe, este important sa-i observam atent pe cei dragi semnaland din timp modificarile progresive in domeniile enumerate. Desi pentru majoritatea formelor de dementa nu exista tratament curativ (care vindeca), pot exista solutii pentru a intarzia evolutia si mai ales pentru a face mai usoara ingrijire in aceste situatii.

Puteti citi si despre Ingrijirea persoanei cu dementa.