sarcina epilepsieEpilepsie este un diagnostic ce pare inspaimantator, insa in zilele noastre medicatia anticonvulsivanta permite o viata normala celor ce sufera de aceasta maladie. De asemenea, cunostintele medicale au avansat mult in ceea ce priveste cauza crizelor epileptice, mecanisme ereditare sau leziuni dobandite. Epilepsia a devenit o afectiune ca oricare alta si cu o monitorizare corecta si un regim de viata organizat persoana afectata nu trebuie sa se simta exclusa din ritmul normal al vietii.

Am epilepsie. Copilul meu va suferi de epilepsie?
Doar pentru o mica parte dintre persoanele cu epilepsie, maladia este ereditara, transmisa de la parinti. Doar prejudecatile si ignoranta ar fi motive pentru a interzice cuiva cu acest diagnostic sa se casatoreasca si sa aiba copii. Este drept ca riscul de a avea un copil cu epilepsie este de apx 2-8% daca unul dintre parinti are epilepsie comparativ cu 0,5-1% la cuplurile sanatoase. Riscul exact depinde de tipul de epilepsie de care sufera mama sau tatal. 

In timpul sarcinii voi face crize mai dese?
Desi se afirma ca sarcina nu afecteaza semnificativ frecventa sau intensitatea crizelor epileptice, un raspuns definit este dificil de afirmat. Pentru 65% dintre viitoarele mamici sarcina nu pune nicio problema in controlul epilepsiei, insa 20% prezinta agravare a crizelor iar 20% afirma control mai bun al acestora. Dificultatile deriva din 2 cauze: 1. mama evita sa ia toate medicamentele prescrise pentru a nu vatama fatul; 2. nivelul eficient al dozei constante de anticonvulsivant tinde sa scada din cauza cresterii in greutate sau a retentiei de lichide, ori a modificarilor metabolizarii lor hepatice si eliminarii prin rinichi.

O criza epileptica in sarcina va afecta copilul?
Din nou, depinde! Crizele mioclonice, crizele focale probabil ca nu pun in pericol viata sau sanatatea fatului. Insa crizele tonico-clonice (de grand mal), care pot asocia si o perioada de apnee (de nerespirat), pot afecta fatul prin lipsa de oxigen. Cred ca fatul este cel mai bine protejat daca mama isi ia tratamentul constiincios, respecta regimul de viata corect, evitand astfel aparitia crizelor.

sarcina epilepsieCe efecte are tratamentul antiepileptic asupra bebelusului din burtica?
Desi majoritatea anticonvulsivantelor de generatie mai veche au “black box” (avertizare de malformatii fetale), riscul de anomalii atribuite acestora este cumva supraestimat. Se afirma ca pruncii persoanelor cu epilepsie ar putea avea un risc de malformatii un pic mai ridicat decat populatia generala. Printre defectele congenitale frecvent asociate cu epilepsia si tratamentul sau ar fi: buza de iepure, gura de lup, spina bifida, deformari osoase sau cardiace. Medicamentele cel mai frecvent incriminate sunt valproat si carbamazepina.

Este important ca femeile care urmeaza tratament antiepileptic sa informeze medicul neurolog despre intentia de a avea un copil pentru ca acesta sa poate recomanda un tratament ce comporta minime riscuri pentru fat si mama.

Daca sufar de epilepsie voi avea o nastere grea?
Nasterea naturala este posibila si de dorit in cele mai multe cazuri. Nasterea prin operatii de cezariana se recomanda persoanelor cu crize grand mal, ce ar putea deveni necontrolabile in timpul contractiilor. De asemenea, in cazul in care gravida primeste medicamente anticonvulsivante care au rol inductor enzimatic (adica, cresc metabolismul la nivelul ficatului) este indicata administrarea de vitamina K in ultimele saptamani de sarcina. Aceasta masura este necesara deoarece un deficit de vitamina K poate provoca probleme de coagulare si sangerari in creier sau alte organe ale fatului/nou nascutului.

Daca iau tratament antiepileptic pot alapta?
Da! Desi majoritatea anticonvulsivantelor se elimina in lapte, cantitatea este atat de mica incat efectele asupra bebelusului sunt neglijabile. Exista totusi medicamente care sunt concentrate in laptele matern si pot determina probleme grave la nou nascut. Trebuie discutat cu medicul neurolog inainte de a lua decizia de a alapta si de asemenea este necesar consult neurologic daca observati ca bebelusul este somnolent, hipoton (moale) sau din contra, foarte agitat.

Am epilepsie! Vreau copil! Cum reduc riscurile pentru bebelusul meu?
1. Consult neurologic, consiliere privind medicatia si stilul de viata in timpul sarcinii. (inainte de a ramane insarcinata!)
2. Administrarea de acid folic cu cateva luni inainte de conceptie, in doza de 1-5 mg/zi.
3. Monitorizare corecta a sarcinii, dublu test, triplu test etc
4. Monitorizare serica a nivelului de antiepileptic in timpul sarcinii.

Felicitari! Ati ajuns la momentul in care trebuie sa aveti intr-adevar mare grija la orele dvs. de somn!

Felicitari! Ati ajuns la momentul in care trebuie sa aveti intr-adevar mare grija la orele dvs. de somn!