fata nevazuta a bolii ParkinsonDesi diagnosticul de boala Parkinson este sugerat de aparitia manifestarilor motorii (tremor, lentoare in miscare, instabilitate posturala, rigiditate), modificarile patologice incep sa apara cu ani inainte. Potrivit ultimelor cercetari, primele leziuni in sistemul nervos central apar la nivelul trunchiului cerebral si in tuberculii olfactivi (implicati in transmiterea informatiilor olfactive – miros), acestea fiind probabil precedate de modificari in plexurile nervoase din tractul gastrointestinal.

Astfel, prezentarea clinica este marcata si de prezenta disfunctiei dopaminergice la alte nivele ale sistemului nervos, prin: simptome neuropsihiatrice, tulburari de somn, simptome vegetative, simptome gastrointestinale, simptome senzitive si altele. Aceste manifestari, legate de evolutia naturala a bolii, pot fi influentate prin tratamentul dopaminergic, capatand un caracter fluctuant. Simptomele non-motorii pot aparea inaintea parkinsonismului motor. De asemenea, exista manifestari induse de tratament in sine.

 Manifestari non-motorii in boala Parkinson:
1. Simptome senzitive: tulburari olfactive (diminuarea simtului mirosului sau perceperea unor mirosuri ce nu exista), durere, crampe musculare, parestezii (amorteli), hipoestezie (diminuarea senzatiilor), astenie (oboseala), akatisie (stare de neliniste, nevoia de a se misca in continuu).
2. Depresie: anhedonie (lipsa placerii pentru activitati anterior agreabile), pesimism, sentiment de vinovatie, devalorizare a sinelui, idei de vinovatie, dificultati de atentie, idei recurente de moarte si sinucidere.
3. Tulburari cognitive, manifestate in principal prin tulburare de atentie, dificultati in formularea unui plan de actiune, dificultati de orientare vizuo-spatiala si tardiv, tulburari de memorie. Aceste manifestari survin dupa aparitia parkinsonisumului motor.
4. Alte tulburari psihiatrice: manifestari psihotice (halucinatii – senzatia de a vedea sau auzi pe cineva), delir, tulburare de control al impulsurilor (aceste persoane pot manifesta o sexualitate excesiva, pasiune de nestavilit pentru jocuri de noroc). Unele dintre aceste manifestari pot surveni consecutiv administrarii unora dintre medicamentele antiparkinsoniene.
5. Tulburari de somn, cu modificarea arhitecturii somnului, confuzie nocturna, halucinatii nocturne, nicturie.
6. Tulburari vegetative: constipatie, hipotensiune ortostatica (manifestata prin senzatia de lesin sau lesin la ridicarea in picioare), disfunctie sexuala si urinara, sudoratie anormala.

Lista de mai sus reprezinta numai o enumerare a nenumaratelor fete ale bolii Parkinson pentru a intelege faptul ca aceasta este o boala progresiva, multilezionala si extensiva.

Este important sa spuneti medicului dvs despre toate aceste manifestari aditionale tulburarilor motorii, pentru a primi cea mai buna ingrijire posibil.